Bradley Weiss is de tweevoudig XTERRA-wereldkampioen. Als hij geen on- en off-road triatlons over de hele wereld racet, zul je hem zien trainen in Stellenbosch of Knysna. Volg hem op Instagram op @bsweiss_tri .

Squirt Cycling Products: Hoe ben je bij triatlon terechtgekomen, heb je je niche in XTERRA gevonden en wanneer ben je de sport serieus gaan nemen en besloot je om naar een elite niveau te gaan?

Brad Weiss: Ik had een relatief late start met de sport van triatlon en kreeg pas mijn introductie op 19-jarige leeftijd, toen mijn vader mij en mijn twee broers meedeed aan een plaatselijke sprintafstandsrace. We hadden destijds alleen mountainbikes, dus ondanks dat het een wegrace was, deden we mee op onze MTB’s. Dit was nogal passend gezien mijn uiteindelijke verschuiving naar professionele off-road triatlon/XTERRA-races.

Ik deed voornamelijk aan teamsporten, zoals rugby en cricket, terwijl ik opgroeide en dit hielp me een zeer scherp gevoel voor gezonde competitie te ontwikkelen. Van jongs af aan hield ik er ook van om mezelf fysiek te pushen. Mijn liefde voor rugby bracht me al snel in de sportschool en ik gedijde echt op de structuur die een sportschoolprogramma aan mijn week gaf. Ik vond zowel de ontwikkeling van kracht/kracht op korte als op lange termijn ongelooflijk lonend en bevredigend. Tijdens de middelbare school hield ik me aan een zeer strikt gymprogramma waardoor ik op een zeer competitief niveau in rugby kon spelen.

Na school realiseerde ik me echter dat rugby niet langer de sport voor mij was en ik was op zoek naar een nieuwe release voor mijn competitieve drive. Het struikelen over triatlon was een compleet ongeluk, maar het zou het pad van mijn leven voor altijd veranderen!

Ik werd snel verliefd op de sport, evenals de gemeenschap eromheen en kon er gewoon geen genoeg van krijgen; ondanks dat je een rotzwemmer bent. De aanvankelijke ontwikkeling was snel en ongelooflijk verslavend, langzaam kroop ik omhoog in de resultatenlijst totdat ik uiteindelijk goed genoeg was om te strijden voor een positie in ons nationale leeftijdsgroepsteam. Mijn eerste internationale reis was in 2011, waar ik deelnam aan de ITU Age Group Wereldkampioenschappen in Peking, China. Uiteindelijk eindigde ik daar als 3e in de leeftijdsgroep 20-24 jaar. Toen ik dat jaar naar de professionele race keek, bevestigde wat ik al wist, ik moest van deze sport mijn levensdoel maken!

SCP: Kun je ons iets vertellen over je trainingsprogramma, wat voor sets doe je op en naast de fiets, en hoe onderbouw je dat met kracht- en conditieoefeningen?

BW: In de loop der jaren heb ik een fenomenaal team om me heen opgebouwd dat het dagelijkse besluitvormingsproces volledig heeft overgenomen, waardoor ik me kan concentreren op de eenvoudige taak om elke trainingssessie zo goed mogelijk uit te voeren. Ik laat het grotere geheel in de bekwame handen van de echte professionals.

Ernie Gruhn heeft mijn triatlonreis bijna vanaf het begin begeleid. Ernie is een ongelooflijke geest met een ongekend gevoel voor waartoe een atleet in staat is, nadat hij enkele van ’s werelds best presterende atleten heeft gecoacht, waaronder Elana Meyer. Ik weet dat ik in de best mogelijke handen ben bij Ernie die het schip leidt. Ondanks dat hij voornamelijk mijn hardloopcoach is, blijft Ernie invloedrijk in zowel raceselectie als periodisering, waardoor ik op mijn best kan zijn als het er echt toe doet. Ernie is een ongelooflijk conservatieve coach die zijn atleten nooit te hard pusht, zodat we soepel blijven en elke sessie onder controle hebben. Er is geen gloriesessie, geen training die je van nul naar held brengt. Ik wou dat het zo was, maar zoals het gezegde luidt: “consistentie is de sleutel”, en er is geen coach die meer gefixeerd is op consistentie dan coach Ernie.

Na het winnen van de XTERRA Wereldkampioenschappen 2017 nam ik de beslissing om mijn focus van off-road XTERRA triathlon terug te verleggen naar het on-road format, en in het bijzonder de Ironman 70,3 afstand. Ik wist dat ik hulp nodig had om deze overgang tot een succes te maken en nam onmiddellijk contact op met Dr. Mike Posthumus. Hij verwelkomde me met open armen en is sindsdien een van de grootste troeven in mijn hoek. Mike coacht een groot aantal professionele wielrenners onder het Science2Sport Coaching-platform dat is gebaseerd op het Sport Science Institute of South Africa, in Kaapstad. Ondanks zijn beperkte ervaring in het specifiek coachen van triatlons, was Mike de perfecte persoon voor de baan en heeft hij sindsdien ongelooflijk veel invloed gehad op mijn carrière. Met behulp van het Training Peaks-platform kan Mike mijn jaar nauwkeurig in kaart brengen en ervoor zorgen dat we altijd de goede kant op gaan zonder onnodige vermoeidheid op te lopen.

Terwijl Mike voor al mijn fietsbehoeften zorgt, van de dagelijkse programmering tot het algehele belastingbeheer en periodisering, ben ik onlangs begonnen te werken met Warwick Cross als mijn kracht- en conditiecoach. We hebben een op snelheid gebaseerd krachtprogramma geïmplementeerd; die zowel snelheids- als krachtelementen bevat om ervoor te zorgen dat ik zowel de sterkste als de snelste duursporter ben die ik kan zijn, terwijl ik veel aandacht besteed aan blessurepreventie. Met een achtergrond in kracht en conditie in de sportschool, voor rugbydoeleinden in mijn vroege dagen als atleet, geloof ik dat ik een enorm concurrentievoordeel heb gebracht in de duursportwereld en het is er een die ik niet van plan ben snel te verwaarlozen .

SCP: Hoe beïnvloeden je mentale toestand, slaap en voeding training en prestaties?

BW: Dit zijn allemaal ongelooflijk belangrijke factoren bij het afbreken van wat een succesvolle professionele atleet is en hoe ze uiteindelijk presteren op de racedag! De wereld van de professionele sport is ongelooflijk competitief geworden en om op het hoogste niveau te presteren komt er zoveel meer bij kijken dan alleen een goed trainingsprogramma.

Slaap is de basis voor herstel en zou een prioriteit moeten zijn bij het trainen om optimale prestaties te bereiken. Dit is een tijd waarin uw lichaam zich kan concentreren op het herstellen van de herhaalde ‘afbraak’ van spieren als gevolg van het trainingseffect. Ik geef prioriteit aan minimaal 8 tot 9 uur slaap per nacht, en als dit niet mogelijk is, zal ik proberen om overdag een dutje van 1 uur te doen vanwege een vroege ochtendtraining.

De kwaliteit van de slaap is nog belangrijker voor mij. Ik probeer in een zo donker mogelijke omgeving te slapen (zonder infiltratie van blauw licht) en ik heb de gewoonte gekregen om met oordopjes te slapen. Deze helpen om slaapstoornissen te beperken – onderschat nooit de kracht van een goede nachtrust!

Dan is mijn voedingsfilosofie heel eenvoudig, ECHTE voedingsmiddelen zijn belangrijk met voldoende complete eiwitten en voldoende koolhydraten om mijn lichaam te laten herstellen van de ene trainingssessie naar de andere. Complete eiwitten zorgen ervoor dat ik voldoende essentiële aminozuren (EAA) binnenkrijg, de bouwstenen van eiwitten die nodig zijn voor het opbouwen en herstellen van spieren/weefsel in ons lichaam. Ze helpen het lichaam ook bij de productie van belangrijke hormonen en de enzymen die verantwoordelijk zijn voor gezonde botten, kraakbeen en bloed.

Ik probeer alle bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en doe echt een bewuste poging om toegevoegde suikers uit mijn dieet te verwijderen, waarbij mijn belangrijkste suikerbron afkomstig is van zuivel en andere koolhydraatbronnen voor het hele voedsel. Ik beperk geen hele koolhydraten, alleen bewerkte/geraffineerde koolhydraten.

Het onderwerp mentale toestand is interessant. Ik heb altijd het voorrecht gehad om een relatief positieve instelling te hebben, 100% in mijn kunnen te geloven en het grootste vertrouwen te hebben in het team waarmee ik me wil omringen. Ik geloof echt dat ik als atleet moet vertrouwen op en me volledig moet inzetten voor de trainingsfilosofieën van mijn coaches. Als het vertrouwen zwak is, kan ik het ware potentieel van de trainingsresultaten niet bereiken. De relatie tussen coach en atleet is een werkrelatie van twee kanten en het is evenzeer mijn verantwoordelijkheid om uit te voeren wat mijn coaches hebben voorgeschreven als hunne om het beste uit mij te halen. Met dit in gedachten kan ik me volledig onderwerpen aan het trainingsproces en het resultaat is meer vertrouwen bij het naderen van een race of zelfs een nieuw trainingsblok.

Mentale toestand is niet iets dat je verkrijgt, maar meer iets dat je verwerft en creëert, en in het algemeen zijn dit de bouwstenen waarmee ik een positieve mentale toestand voor mezelf kan creëren: vertrouwen, vertrouwen, positiviteit en toewijding.

SCP: Welke producten gebruik je in training en racen?

BW: De producten waar ik bij zweer zijn een opeenstapeling van beproefde producten waar ik vertrouwen in heb opgebouwd tijdens mijn laatste decennium van racen. Eerst en vooral is Squirt Cycling Products; er zijn maar heel weinig producten die actief werken om mijn apparatuur te verbeteren. Squirt Chain Lube is een van die producten en is in feite een extra garantie op mijn fietsen. Het toppunt van ‘dynamiet komt in kleine verpakkingen’, het is klein genoeg om overal mee naartoe te nemen en er is geen enkele race waaraan ik deel dat ik dit product niet op mijn aandrijflijn gebruik.

Daarnaast ben ik onderweg meerdere voedingssupplementen tegengekomen. Nuun Hydration is mijn favoriete elektrolytendrank. Er gaat geen dag voorbij dat ik Nuun op de een of andere manier niet gebruik – of het nu gaat om hydrateren op de fiets of gewoon na een training als onderdeel van mijn herstel.

Rush Natural Nutrition is een andere goede favoriet. Ze leveren een hele voedselbron van energie in de vorm van een trainingsreep. Rush Natural Nutrition-repen bevatten energierijke voedselbronnen zoals dadels, chiazaden en noten, het is bijna een onmiddellijke energiebron tijdens het trainen en veel effectiever en gezonder voor de darm dan wat een kunstmatige energiegel kan bieden.

Als het gaat om mijn beroep van zwemmen, fietsen en hardlopen, zijn dit mijn favoriete producten. Ik heb het geluk dat ik geweldige ondersteunende sponsors heb die trouw blijven aan mijn overtuigingen als atleet en die enkele van de beste producten leveren die de huidige markt te bieden heeft:

Zwemmen : ROKA Sports, hun wetsuits zijn toonaangevend in de sector en mijn huidige favoriete product is hun MAVERIK x2 wetsuit, het kostte me letterlijk van mid-pack zwemmer naar frontpack-zwemmer.

Fietsen: Het is geen geheim dat Specialized enkele van de beste fietsen heeft die de markt te bieden heeft. De Specialized S-Works Epic en Specialized S-Works Shiv Disk met SRAM RED e-Tap AXS zijn mijn favoriete racefietsen.

Run: PUMA heeft een breed scala aan producten voor alle niveaus en interesses. Hun recente heroriëntatie op prestatieproducten heeft me erg enthousiast gemaakt en hun PUMA Ultraride-hardloopschoenen zijn momenteel mijn favoriet.

SCP: Welke drie elementen om uw fietsen te verbeteren, raadt u aan?

BW: Krachttraining, periodisering voor conditionering en CONSISTENTIE.

SCP: Zijn er producten die u kunt aanbevelen om rijders te helpen hun prestaties te verbeteren en hun fietsdoelen te blijven halen?

BW: Hoewel er een steeds groeiende markt is van producten die zijn ontworpen om je fietsen te verbeteren, is er geen koopbaar product dat je van nul tot held zal brengen. Ik adviseer mensen altijd om te investeren in het creëren van een duurzame omgeving voor zichzelf. Er is geen ‘quick fix to greatness’; het kost jaren van toewijding en een verandering van levensstijl.

Mijn grootste advies aan iedereen die ernaar streeft om het beste uit zichzelf te halen, is om een manier te vinden om hun trainingsomgeving duurzaam te maken. Als het niet duurzaam is, kan het niet consistent zijn. Vind een manier om het leuk en leuk te maken voor alle betrokkenen. Als het te veel van de familietijd steelt, zoek dan een manier om je familie erbij te betrekken. Een gelukkige omgeving is een succesvolle omgeving en ik geloof echt dat om de prestaties te blijven verbeteren, duurzaamheid en consistentie van het allergrootste belang zijn. Houd van wat je doet, en als je een manier kunt vinden om van het proces te genieten, zul je die mijlpalen blijven halen en zullen de resultaten zichtbaar zijn. Vergeet niet om plezier te hebben!